Mączka gipsowa
WŁAŚCIWOŚCI
Mączka gipsowa jest produktem uzyskanym z naturalnego kamienia gipsowego, który poddany jest procesowi obróbki mechanicznej oraz odpowiednio domielony. Głównym składnikiem jest dwuwodny siarczan wapnia (CaSO4·2H2O). Produkt może zawierać naturalne zanieczyszczenia w postaci węglanu wapnia CaCO3 (0-5%), krzemionki SiO2 (0-1% oraz niewielkie ilości innych minerałów.
Zalety:
- drobne uziarnienie
- naturalne pochodzenie
- neutralne pH
Mączka gipsowa jest to surowiec do produkcji betonu komórkowego. Może być wykorzystywana jako regulator czasu wiązania gipsu i cementu. Mączka gipsowa nie jest materiałem wiążącym.
W rolnictwie jako nawóz
Okres przydatności do użycia wynosi 24 miesiące od daty produkcji. Chronić przed zanieczyszczeniem, zalaniem i wilgocią.
Luzem w cementonaczepach
Zawartość CaSO4·2H2O | min 85% |
Zawartość CaSO4 | 0% |
Wilgotność | max 0,5 % |
200µm | 0,00% |
100µm | 1,5% |
63µm | max 15% |
Numer rejestracji REACH 01-2119444918-26-0138
Posiada Świadectwo z zakresu higieny radiacyjnej oraz Kartę charakterystyki dostępne u producenta
Spełnia wymagania BN-85 6715-12
Produkt nie wymaga oceny higienicznej